onsdag 19. oktober 2011

På tide med et styringssystem for reiselivet!

Gjennom prosessen med utvikling av regional delplan reiseliv møtte vi stadig på innspill om at statistikken som i dag produseres jevnt og trutt av SSB ikke dekker behovet næringen har for å overvåke egen utvikling, i tillegg er feilkildene i denne store.

Det er ikke godt nok for fremtiden, og Buskerud fylkeskommune tok sammen med Høgskolen i Buskerud initiativ til å samle partnere i næringen, FoU og Virkemiddelaktører til et forprosjekt, det har vi blogget om før og du kan lese om det her: http://reiselivbuskerud.blogspot.com/2010/08/analyser-av-nors-reiselivsnring-vet-vi.html

Forprosjektet er ferdig og sluttrapporten kan du lese her: http://www.bfk.no/getfile.aspx/document/epcx_id/3700/epdd_id/5285

Finansiering av forprosjektet kom fra Oslofjordfondet og Buskerud fylkeskommune. Deltagere har vært
* Akademia: Høgskolen i Buskerud som også har vært prosjektleder, Høgskolen i Lillehammer, Østlandsforskning, Telemarkforsking, Transportøkonomisk institut. *Offentlig aktører: Statistisk stentralbyrå, Innovasjon Norge BuVe, Buskerud fylkeskommune
*Reiselivsnæringen med NHO Buskerud og Odd Holde markedssjef i Hemsedal

Det finnes mye informasjon som samles inn i dag, og lages på delvis regulær basis. Det er mye relevant statistikk fra SSB, kjernen er overnattingsstatistikken, men denne har noen utfordringer i innhold særlig i distriktene der hytteovernattinger står sterkt. Av annet materiale gjøres det ringvirkningsanalyser, gjesteundersøkelser, Tøis Reisevaneundersøkelse, markedsundersøkelser osv. Men det er lite tilgjengelig info, det vil si at bare noen har tilgang på det, selv om det kan være nytting for mange. Det er også info som lages, men som ikke er koblet feks med statistikk, noe som kunne gjort den mye mer relevant. Det er økonomisk info som ikke publiseres jevnlig osv.Vi vet at kobling og synliggjøring av sammenhenger mellom informasjon gir bedre innsikt.

Bedre systematikk i innhenting vil styrke kunnskapen. Det er en forutsetning å kunne sammenligne like ting over tid, og ikke epler og pærer som i dag pga ulike metoder osv.

Forprosjektet har gjort en benchmark mot andre land som har bedre analyseverktøy enn oss, og sett på mulighetene for å lage en norsk variant.

Eksempel på monitorer er:USA
http://www.crt.state.la.us/tourism/research/DASHBOARD/DASHBOARD.pdf http://www.ipkinternational.com/

Europa
http://www.qualitaetsmonitor-deutschland-tourismus.de
http://www.sparkassen-tourismusbarometer.de

New Zealand/ Australia
http://www.sustainabletourismonline.com/

Forprosjektet konkluderer med at en Reiselivsmonitor kan være et nettbasert verktøy for måling av utviklingen i næringen, gi innsikt i hva som fremmer verdiskapning, og innspill til strategiske valg for aktørene (målgruppe næring, FoU, offentlig og virkemiddelaktørene)

Næringens evne til å tilegne seg kompetanse er en utfordring, og monitoren må har fokus på brukervennlighet og gode relevante indikatorer. Monitoren bør gi grunnlag for bedre beslutninger om ulike utviklings- og profileringstiltak på bedrifts, destinasjons og regionalt nivå. Den må kunne gi datagrunnlag for forskning på høyt internasjonalt nivå.

Man kan se for seg en modell for innput og output omtrent slik:


FORPROSJEKTET KONKLUDERER MED AT DET ER INGEN GRUNN TIL AT VI IKKE SKAL KUNNE FÅ TIL ET NETTBASERT OVERVÅKINGSSYSTEM I NORGE!


Da må vi bare bestemme oss for å få det på plass! Reiselivet trenger et skikkelig styringsverktøy, noe en monitor kan være.

En reiselivsmonitor MÅ være et nasjonalt system, ikke noe vi kan pusle med i Buskerud, og vi har derfor løftet prosjektet til nasjonalt nivå. Gjennom møte med Statssekretær i NHD Halvard Ingebrigtsen og møter med sentrale nasjonale organisasjoner og virkemiddelaktører har prosjektet fått positiv mottalkelse. Oppfordringen fra NHD er å jobbe videre med å forme et nasjonalt utviklingsprojekt sammen med Innovasjon Norge.

Det jobber vi med nå, med ambisjon om oppstart tidlig i 2012. Buskerud fylkeskommune har dialog med Innovasjon Norge sentralt for forsøke å formet et nasjonalt prosjekt, som vi håper kan finne sin plass i oppfølgingen av regjeringens nye nasjonal reiselivsstrategi.

Fylkeskommunen har sammen med Høgskolen i Buskerud utviklet en søknad til Oslofjordfondet om 6 mill til Buskerudpiloten i prosjektet.

Partnere i søknaden er Statistisk Sentralbyrå, NHO, Virke, Innovasjon Norge, HiBu og Buskerud Fylkeskommune. I tillegg deltar Hallingdal Reiseliv i søknaden som representant for reiselivsnæringen i Buskerud.
Andre kompetansemiljø vil kunne delta i kjøpte oppdrag underveis i prosjektet.

Utfordringer i hovedprosjektet vil være:
Finne mål på riktige indikatorer på Gjest, bedrift og destinasjons nivå.
Sikre god input og systemer som snakker sammen.
deling av informasjon er en nøkkel.
Man må finne en god datavarehusløsning.
I tillegg er det store utfordringer i å utvikle en god pedagogisk plattform, slik at brukervennlighet ivaretas.

Vi jobber med ideen om en dashbord presentasjon, og har sett eksempel på det brukt.

Her er et eksempel fra Visit Brittain.



Innspill til hovedprosjekt, hva som er relevante å utvikle av gjesteindikatorer, bedriftsindikatorer og destinasjonsindikatorer tas imot med takk. Vi er også opptatt av innspill til brukervennlighet.

Enn så lenge fortsetter arbeidet med å rigge, organisere og finansiere hovedprosjekt. Hva tror du vil være største gode med et slikt system?

Av Bente Bjerknes, reiselivsansvarlig Buskerud fylkeskommune