tirsdag 21. desember 2010

DEILIG ER JORDEN…



-Av Sarah Peters, reiselivstrainee i Mimir AS, 21.12.10

Så var det jul igjen. Kalde vinder fra Sibir, trafikkaos, værfaste passasjerer på en rekke Europeiske flyplasser og kulderekorder har satt en frisk start på førjulstiden. Har den globale oppvarmingen tatt ferie? Konklusjonen fra klimamøte i Cancun er klar; den globale oppvarmingen er på ingen måte avlyst! År 2010 ser ut til å bli det varmeste året som noensinne er registrert.

Typisk norsk å være god!?
Er det noe nordmenn er gode på, så er det å snakke om været. Privilegert med natur i verdensklasse, gode arbeidsvilkår og høy levestandard troner Norge på flere lister og indekser som beste land i verden. På listen: “environmental performance index” blir Norge derimot slått både av Island, Sveits, Costa Rica og selveste søta bror, Sverige. Denne indeksen rangerer 163 land i forhold til hvor gode de er til å sette nasjonal miljøpolicy og evnen til å imøtekomme miljømål. Med friluftsliv og forholdet til naturen godt forankret i folkesjelen har Norge gode forutsetningene for å bli best, men hva mangler?

Buskerud skal være ”Først mot fremtiden”
Med Buskeruds fremoverlente holdning og målsetting om å være ”først mot fremtiden” nytter det ikke å sitte på gjerdet og vente på “alle andre”. Den regionale delplanen for reiselivet i Buskerud er den første i sitt slag i Norge. I den fastslås det at “Bærekraftig reiseliv” skal være grunnlaget for all reiselivsutvikling. Det utgjør dermed selve fundamentet i planen. Som en oppfølging av dette er det satt i gang et eget bærekraftprogram, som skal bidra med å nå målsettingen om at 90% av tilbydere av kommersielle reiselivsprodukter skal være sertifisert innen 2016. Utgangspunktet for programmet er ”hjelp til selvhjelp” som skal ende med sertifisering.

Forstudie i Bærekraftprogrammet 2010-2016
På oppdrag av Buskerud fylkeskommune har konsulentfirmaet Mimir allerede startet prosessen i et forstudie. En av de første oppgavene vil være å kartlegge reiselivsnæringen i Buskerud for å finne dagens nullpunkt, og for å se hvor innsatsen må legges videre for å komme i mål til 2016. Gode innspill, involvering og engasjement fra næringen selv vil være avgjørende for å få til en god prosess, og et felles løft.

Bærekraftig reiseliv handler om å tenke helhetlig. Næringsvirksomhet skjer ikke isolert fra omverdenen. Langsiktig tenking, og fokus på økonomi, miljø og sosiale forhold går hånd i hånd.

Sertifisering som verktøy
Målsettingen er at 90 % av de kommersielle reiselivstilbyderne i Buskerud skal være sertifisert innen 2016. Det finnes mange ulike ordninger med forskjellig fokus, prosess og involveringsgrad. Uavhengig av type sertifiseringsordning ser man at miljøvennlig drift også er lønnsomt.

Samtidig fungerer sertifisering som et felles referansepunkt imellom bedrifter og ovenfor forbrukere. Den sier noe om at bedriften tar ansvar, og hvordan den tar ansvar. Destinasjoner vil kunne styrke sin posisjon gjennom å skilte med antall sertifiserte reiselivsbedrifter. De sertifiserte bedriftene vil dermed også få umiddelbare fordeler gjennom å bli fremhevet. Både ovenfor forbrukere, offentlige aktører og leverandører vil sertifisering fungere som et viktig kommunikasjonsverktøy. Flere offentlige aktører og leverandører stiller allerede strenge krav til miljøregnskap og sertifisering, blant annet i anbudsrunder. Miljøsertifisering vil i økende grad bli en forutsetning for å hevde seg i konkurransen.

Sammen mot fremtiden
Espen Askeladden visste bedre enn at man kan kontrollere somre og vintre, eller løpe til verdens ende på egen hånd. Gjennom å ta tak i miljøsertifisering av egen drift vil man sammen løfte hverandre frem og styrke en destinasjon hvor hensynet til natur, lokalbefolkning, klima og gjestenes opplevelseskvalitet står i fokus. Det er det som vil gi resultater på bunnlinjen.

Godt nytt år!
Når julepynten pakkes ned, de slitne julestjernene kastes og “deilig er jorden” slutter å gå på repeat i kjøpesentrene er det tid for å ta fatt på det nye budsjettåret. “Business as usual” vil ikke lenger være bra nok. Fylkeskommunen, destinasjoner og bedrifter i Buskerud skal i tiden fremover arbeide med hvordan man sammen kan styrke reiselivet og bidra til en langsiktig forvalting og formidling av de unike ressursene som finnes.

“Vil du være med, så heng på”!