torsdag 28. oktober 2010

Arrangement som driver av trafikk til destinasjonene i fremtiden
Det er nettopp arrangert fjellturismekonferanse på Rjukan. Årets tema var arrangementsturisme. Arrangementsutvikling er viktig, enten du driver reiseliv i Göteborg eller på Voss. De som lykkes, har også et nært samarbeid mellom reiselivsnæringen, annen næring og det offentlige. Det er en av konklusjonene fra konferansen.

Av Bente Bjerknes


Foto: Torbjørn Tandberg


For store og små destinasjoner er arrangement en måte å gjøre destinasjonen mer attraktiv og drive trafikk til destinasjon. Særlig i sesonger med lavt besøk kan man bruke arrangement for å fylle kapasitet. Helårig drift i så mange virksomheter som mulig på destinasjonen er et mål, og bidrar til større verdiskaping, bedre lønnsomhet, stabil sysselsetting, helårs arbeidsplasser og en sterkere destinasjon.

De fleste norske destinasjoner har klare sesongsvingninger, gjerne med topper på vinter og midtsommer. Det er utfordringer med å fylle kapasiteten særlig vår og høst på våre destinasjoner. Driverne for å reise til særlig vinterdestinasjonene våre er om vinteren naturligvis ski i alle former, og om sommeren vandring, sykkel, fiske osv. I tillegg er det bygget opp væruavhengige tilbud, som multihaller med for eksempel badeanlegg. I tillegg brukes arrangement mer eller mindre aktivt for å trekke gjester til seg gjennom året.

Arrangement er så mangt; fra store idrettsarrangement, events og festivaler, til dansehelger, temadager med mer. Det er bare fantasien som setter grenser, og naturligvis hva markedet ønsker å kjøpe. Arrangement kan ha ulike former og man kan skape egne, konkurrere om rullerende, importere ”konsepter” som kjøres flere steder, eller nytte partnere/sponsorer til å kjøre arrangement hos deg.


Foto: Torbjørn Tandberg

For å lykkes med arrangement må destinasjonen ha attraktive arenaer for arrangement, selvsagt tilpasset de ulike arrangementenes behov. Det å tenke arenaer i oppbygging av destinasjon og bedrifter er viktig, og hva man har av slike fasiliteter vil være avgjørende for hvilke type arrangement man har forutsetning for å kunne kjøre. Arrangement må også passe inn i destinasjonenes profil, og være med på å styrke image til destinasjonen – får man til det vil destinasjonens posisjon styrkes totalt.

Samspill mellom aktørene på destinasjon enten det er arrangører, bedrifter, kommune eller destinasjonsselskap er viktig for å lykkes. Det må være god rolledeling og samarbeid for å lykkes med å utvikle, bygge, gjennomføre og vedlikeholde destinasjonens arrangementsportefølje. Dette må utvikles over tid og man må systematisk arbeide med arrangement for å lykkes.

Arrangement vil i fremtiden styrke gjestedøgn og økonomi på destinasjon gitt at man lykkes i arbeidet, enten destinasjonene er store eller små.

Hva arrangerer du for trekke gjester til din destinasjon?