torsdag 9. februar 2012


UNIVERSELL UTFORMING – ET KONKURRANSFORTRINN FOR REISELIVET


Tekst: Eva Lill Kvisle, rådgiver friluftsliv og universell utforming i Buskerud fylkeskommune



Bevisst satsning på universell utforming kan gjøre din reiselivsbedrift til en vinner i kampen om å tiltrekke seg gjester. Universell utforming vil fremstå som et varemerke, noe som indikerer høy kvalitet og stor fokus på komfort for de besøkende.

Universell utforming er lovpålagt i Norge, da det er et spørsmål om likestilling og menneskeverd, men det er også snakk om økonomisk lønnsomhet. Analyse & Strategi AS har, med støtte fra Vista Utredning AS, utviklet et verktøy for å beregne det økonomiske perspektivet ved universell utforming av bygninger og uteområder. Resultatene fastslår at universell utforming lønner seg for alle! Folk er med andre ord, villige til å betale mer for høyere kvalitet!

For reiselivet er en tilfreds kundegruppe avgjørende, og da bør fokus på universell utforming være den største selvfølge. Gjestene liker god skilting og informasjon som gjør det lett å orientere seg, og de setter pris på et godt opparbeidet gangvei- og stisystem. I bygninger er en godt skiltet adkomst, muligheten til å ta heis, romslige toaletter, gode lydforhold og god luft i spisesaler og konferanserom høyt verdsatt. At maten som serveres er lett tilgjengelig og godt merket, er også noe alle vil ha glede av.



Noe av essensen ved universell utforming er at det er nødvendig for enkelte, samtidig som det gir et kvalitetsløft som kommer alle til gode. I de fleste tilfeller er det også slik at man reiser flere i følge. Har man en datter i rullestol og en svigerfar som er dårlig til bens, ønsker man likevel å feriere på de samme stedene som andre. Da vil det være synd for reiselivsbedriftene om de ikke kan ta imot disse gjestene. Enda verre er det å gå glipp av et helt busslast med rike pensjonister fordi man ikke har fasiliteter som er gode nok for Hansen som bruker rullator eller fru Pettersen som har sterkt redusert syn. I Spania har man tatt dette perspektivet på alvor, og Lanzarote er et eksempel på hva det er mulig å få til når myndigheter og hotelleiere sammen satser på universell utforming.

Flere og flere bedrifter/virksomheter blir seg sitt ansvar bevisst og velger vekk kurs-/ og konferansesteder som ikke har et likeverdig tilbud til alle gjestene. Her er det mulighet til å gå glipp av store inntekter hvis man ikke er litt offensiv på uu-fronten!

Et første steg for reiselivsbedriftene er å kartlegge uu-status i egen bedrift. Standard Norge har utarbeidet standarden, "Tilgjengelige reiselivsmål. Registrering av prioriterte krav og anbefalinger". I Hedmark og Oppland er det gjennomført kartlegging av en rekke reiselivsbedrifter, basert på dette kartleggingsverktøyet, så her er mulig å høste erfaringer. Ved en kartlegging, vil det avdekkes mangler som raskt og rimelig kan rettes, og det vil komme frem mer kostnadskrevende tiltak som kan løses i et mer langsiktig perspektiv.

Fylkestinget i Buskerud vedtok i april 2011 Regional plan for universell utforming, med visjonen; Buskerud –et samfunn for alle. Nå har reiselivsbedriftene en gyllen anledning til å gå i front. Dette vil gi bedriftene et kvalitetsstempel og et konkurransefortrinn!