tirsdag 6. september 2011

Først mot fremtiden -som et bærekraftig reiseliv



Av Reiselivsrådgiver i Buskerud fylkeskommune, Camilla Lee Maana, 6. september 2011

Utvikling av et bærekraftig reiseliv er den røde tråden i Buskeruds regionale delplan for reiseliv. Det vil si at all reiselivsutviklingen i fylket skal ivareta natur, kultur og lokalmiljø, i tillegg til å være økonomisk levedyktig. Bærekraft betyr å handle ansvarlig i et langsiktig perspektiv, og et bærekraftig reiseliv strekker seg lengre enn til kortsiktige prioriteringer.

Kartlegging
En kartlegging av reiselivsnæringen, på oppdrag av Buskerud Fylkeskommune, viser at kun 26 av rundt 600 reiselivsbedrifter er miljøsertifisert i Buskerud. Sertifiseringsordningene Miljøfyrtårn, Svanen, ISO 14001 eller Norsk Økoturisme er de rapporten har tatt hensyn til; De samme fire sertifiseringsordningene som blir fremhevet på Norges offisielle reiselivsportal VisitNorway under fanen "Green Travel".

Buskeruds regionale delplan for reiseliv
Buskeruds regionale delplan for reiseliv har fastslått en framoverlent og ambisiøs målsetting om at 90% av reiselivsnæringen skal være miljøsertifisert innen 2016. Med andre ord skal 135 reiselivsbedrifter sertifiseres årlig for at540 reiselivsbedrifter skal være sertifisert i 2016.

Høy motivasjon for bærekraft
Tilbakemeldingene fra reiselivsaktørene er at "tid og penger" er den største barrieren til å sette bærekraft på agendaen. Samtidig sier hele 98% av respondentene at bærekraftig drift er viktig for sin bedrift. Deltagerne i kartleggingen oppgav at motivasjonsfaktorene for å bli sertifisert er å videreutvikle sin virksomhet, motivasjonsfaktorer hos de ansatte og styrket konkurranseevne.

Hvorfor sertifisere sin reiselivsbedrift?
Så, hva er egentlig de gode argumentene for å sertifisere sin virksomhet? Det opplagte argumentet er selvfølgelig å redusere bedriftenes negative miljøpåvirkning, men kan det også være bedriftsøkonomisk lønnsomt?

1. Bedre lønnsomhet ved reduserte kostnader Et redusert forbruk av ressurser som for eksempel vann, strøm, papir, avfall og transport er både bra for miljøet og sparer samtidig bedriften for kostnader. Det finnes mange gode eksempler på at miljøarbeid faktisk lønner seg, og disse blir viktig å få frem i mobiliseringsarbeidet i bærekraftprogrammet.

2. Ettertraktet samarbeidspartner Miljøkrav i anbudsrunder blir mer og mer vanlig og dermed avgjørende for de reiselivsaktører som deltar i anbudsrunder hos store kunder. Ved at miljøsertifiserte virksomheter stiller miljøkrav til sine leverandører, som igjen vil stille krav til sine, øker betydningen for å tenke miljø for å være en aktuell og attraktiv samarbeidspartner. For å følge opp reiselivsplanen og satsingen på bærekraft, vil også virkemiddelapparatet sette dette som en forutsetning i fremtidige satsinger.

3. Bedre omdømme Turister blir mer og mer bevisst på reiselivets negative miljøpåvirkning, og etterspørselen for miljøvennlige produkter og tjenester øker. I fremtiden vil et ansvarlig reiseliv ikke lenger være et konkurransefortrinn, men en forutsetning for å være konkurransedyktig. Reiselivet er avhengig av sine omgivelser både når det gjelder natur- og kulturressurser, og har ikke råd til å ødelegge sin egen råvare.

4. Bedre trivsel blant de ansatte
Det å ha en jobb som gir mening, ansvar og stolthet bidrar til et attraktivt sted å jobbe. Miljøtiltak som omfatter de ansatte gir høyere engasjement, og et bedre arbeidsmiljø og fører til høyere trivsel.

Bærekraftprogram
For å nå målsettingen om at 90% av reiselivsnæringen i Buskerud skal være sertifisert, jobbes det med et bærekraftprogram tuftet på prinsippet "hjelp til selvhjelp". Nå gjenstår en god planleggings- og mobiliseringsfase før selve sertifiseringsarbeidet kan settes i gang over nyåret. Her må alle aktører spille sammen for at vi skal komme i mål; både reiselivsaktører, destinasjoner, kommuner og virkemiddelapparat!

Har du noen gode forslag eller ideer for bærekraftig reiselivsdrift? Eller er din virksomhet et godt eksempel som kan være motivere andre til å komme i gang? Kom gjerne med innspill til oss og vær med og bidra til et mer ansvarlig reiseliv.