onsdag 26. januar 2011

Reiseliv og roller

Buskerud har en ny visjonær reiselivsplan, “Først mot fremtiden”! Det er et felles ansvar å jobbe smart, profesjonelt og samordnet slik at vi kan nå målsettingene i planen om en ledende reiselivsregion med internasjonal konkurransekraft og fremst i landet på kvalitet. Tuftet på økologisk, samfunnsmessig og økonomisk bærekraft skal utviklingen også være. Hovedmålsetting for rolledeling er å øke kunnskapen og tydeliggjøre hvilke roller de ulike aktørene har gjennom informasjon og kompetansetiltak.

av Bente Bjerknes, reiselivsansvarlig, Buskerud fylkeskommune


Kompetansen og rolleforståelsen er naturligvis ulik hos ulike typer aktører, og mellom aktører av samme type. Noen er svært bevisst på sin rolle og hva som ligger i den, andre kanskje både usikre og ubevisste. I tillegg er det jo stor ulikhet mellom hvordan aktørene velger å fylle rollen.



En forutsetning for utvikling er at rammebetingelsene for reiselivsutvikling er stabile og forutsigbare. Stadig utrygghet om finansiering til destinasjonsselskaper, turistinformasjon eller museumsdrift gjør det vanskelig for næringen å være langsiktig og å rekruttere kompetent personale. Erfaringen er også at regioner og destinasjoner som bygger gode allianser mellom lokale myndigheter og reiselivets fellesorgan på destinasjonsnivå, er de som lykkes best.

Det generelle apparatet for næringsutvikling som næringshager, inkubatorer, gründerstimulerende tiltak, etablererveiledning med mer hjelper også reiselivsbedrifter, men kan i ennå større grad tilegne seg kunnskap om reiseliv som næring og behov knyttet til dette. Her må altså en kompetansebygging til for å gjøre de til enda mer effektive hjelpere for reiselivets utvikling.

En rask guide til rolledeling – se for øvrig regional delplan reiseliv Buskerud punkt 6.8 for mer utfyllende informasjon. http://www.bfk.no/getfile.aspx/document/epcx_id/3700/epdd_id/4007

Reiselivsnæringen selv
Reiselivsnæringen har selv ansvar for å finne hensiktsmessige samarbeidsløsninger lokalt og regionalt. Hovedansvaret for markedsføring, vertskap og reisemålsutvikling ligger hos aktørene. Det offentlige kan være med å realisere tiltak, men skal ikke styre retning på produktutvikling, markedsarbeid, kampanjer eller salgskanaler. Det er aktørenes ansvar å lage sterke strategiske allianser som gir vekst i fremtiden. Offentlige virkemidler kan nyttes for å stimulere ønsket utvikling basert på egeninitiativ og samarbeidende aktører. Det er også aktørenes rolle å utvikle egen bedrift, produkter, markedsposisjon, samt drive lønnsomt, markedsorientert og bærekraftig.


Kommunene
Kommunene spiller en svært viktig rolle i tilrettelegging av reiselivsproduksjon som planmyndighet og lokalt folkevalgt nivå.

Til kommunenes rolle ligger særlig:
- Infrastruktur som veier, vann og avløp, avfallshåndtering, stier og løyper, nasjonalparker og lokale attraksjoner
- Turistinformasjon, vertskapsfunksjon, og noe markedsføring
- Planlegging og rammebetingelser – her er kommunene suverene

Hvis en kommune definerer seg selv som en reiselivskommune må det ha en konsekvens i handlinger og prioritering lokalt. Enhver kommune som satser på reiseliv skal ha en forutsigbar behandling av reiselivssaker, både når det gjelder planbehandling og tiltak som for eksempel vertskapsfunksjon, turistkontor, arrangements bistand osv. Det forutsettes også at kommunen som planmyndighet, grunneier og utviklingsaktør bidrar til bærekraftig reisemålsutvikling.



Fylkeskommunen
Har ansvar for å ta initiativ til overordnet reiselivsplanlegging, legge premisser for utvikling og igangsette tiltak. Fylkeskommunen har også en rolle i å stimulere til samarbeid og være pådriver for utviklingsprosjekter for fellesskapet. Særlig er ansvaret for samferdsel og videregående skole viktig. Gjennom kulturfeltet stimuleres kulturaktører, arrangementer og organisasjoner som
bidrar til reiselivets opplevelsestilbud. Fylkeskommunen kan gjennom regionale utviklingsmidler stimulere til tiltak og gi tilskudd som påvirker utviklingen av reiselivet.
Les mer om tilskuddsordninger her: http://www.bfk.no/Modules/Theme_h.aspx?ObjectType=Article&ElementID=14533&Category.ID=5520&ItemID=2283&NewsID=4883&ThemeID=5520&CalID=70

Regional stat og virkemiddelaktører
Denne samlebetegnelsen omfatter statlige aktører med egne kontorer i Buskerud.

Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold:
Tilbyr bedrifter og destinasjoner ulike tjenester som finansiering av prosjekter, rådgivning, profilering og internasjonalisering. Forvalter ordninger og virkemidler til bedriftsrettede tiltak både på vegne av staten, fylkeskommunen og fylkesmannen. Ansvar for gründer- og etablerertiltak.

Fylkesmannen i Buskerud:
Gir rammebetingelser for utvikling gjennom kontroll og tilsynsarbeide. Særlig viktig i plansaker. Har midler til stimuleringstiltak på bygdeutvikling, landbruk og natur. Stimulerer kobling mellom reiseliv og landbruk, med særlig fokus på ressurser og tjenester.

Statens vegvesen Region Sør:
Statens vegvesen er felles fagetat for Staten og fylkeskommunen og vil få sine føringer og midler fra begge aktører. Statens vegvesen utarbeider forslag til fylkesvegplaner, handlingsplaner og innspill til Nasjonal Transportplan, basert på de føringer som gis fra politiske organer. De viktigste føringene og retningslinjene for samferdselstiltak vil også i fremtiden ligge i Nasjonal Transportplan.

Andre aktører:
Mattilsynet, NAV mfl påvirker gjennom sine rammebetingelser og bestemmelser reiselivets muligheter til utvikling.
-----

Denne oversikten er ikke fullstendig og heller ikke utfyllende, men den gir en pekepinn på hvem som gjør hva, og hvilke roller som må fylles for at vi skal lykkes i reiselivssatsingen i Buskerud fremover. For eksempel er ikke her destinasjonsselskapenes rolle, reiselivets organisasjoner mm beskrevet. Det kan kanskje være tema for fremtidig blogginnlegg, følg med!

Lærte du noe nytt?