Buskerud er et av landets største reiselivsfylker med Hallingdal som Norges største reiselivsregion. Reiseliv er et av satsingsområdene i Buskerud fylkeskommune, og vi er det første fylket i Norge som har utarbeidet en Regional delplan for reiselivet, ”Først mot fremtiden”. Fylkeskommunens rolle i reiseliv er å tilrettelegge for reiselivsutvikling og – planlegging i et samarbeid med destinasjonene i Buskerud
Hvilke type kompetanse er det behov for i reiselivet?
-Camilla Maana, 15. september 2010
Kompetanse er et av satsingsområdene i Buskeruds regionale delplan for reiseliv ”Først mot fremtiden”, landets første sådan. Målsettingen er at reiselivsnæringen skal betraktes og utvikles som en kompetansenæring. Regjeringens reiselivsstrategi løfter også opp kompetanse som ett av innsatsområdene. Målet er å styrke kompetansen i og kunnskapen om reiselivsnæringen.
Buskerud fylkeskommune har i mange år bevilget midler til en bedriftsstipendiatordning i samarbeid med Høgskolen i Buskerud og Høgskolen i Lillehammer. Ordningen gir studenter med fullført bachelorgrad mulighet til å jobbe med utviklingsprosjekter innenfor reiseliv, samtidig som de får faglig veiledning av tilhørende studiested. Formålet med ordningen er å styrke kompetansen hos tre parter; student, bedrift og høgskole.
• For stipendiaten: Gi positive effekter ved å anvende teori i praksis, få verdifull arbeidserfaring og nettverk i reiselivsnæringen
• For bedriftene: Gi impulser fra reiselivsfaglige miljøer som kan medvirke til faglighet, omstilling, utvikling og bedre lønnsomhet for bedriften
• For høgskolen: Gi bedre innsikt i næringens praktiske problemer og formidle verdifulle impulser fra næringslivet inn i undervisningssammenheng
Vi har veldig gode erfaringer med denne ordningen, og Buskerud fylkeskommune har nå tatt grep og sett på mulighetene for å videreutvikle denne.
Blant annet er det foreslått å utvide ordningen til å gjelde for studenter fra andre fagkretser for å tilføre ny og spisset kompetanse til reiselivet. Kompetanse i informasjonsteknologi, markedsføring og bedriftsøkonomi og ledelse er et stadig behov i mange reiselivsbedrifter, særlig fordi mange er små og må beherske flere fagfelt fordelt på få ressurser. Det holder ikke å være god på produkt om man ikke samtidig behersker kunsten å markedsføre og kan benytte teknologiske verktøy som gjør et salg mulig.
Fordelene med å få inn friskt blod i reiselivet er at studenter fra andre fagdisipliner kan videreføre sin kunnskap og bidra til å heve nivået i reiselivsnæringen. Eventuelle ulemper kan være at karrieremuligheter i andre bransjer kan tilby bedre vilkår og lønninger enn reiselivsnæring kan i dag. Utfordringen vil i så fall være å vise økonomer, markedsførere og it eksperter hvor spennende og dynamisk reiselivet er og få de til å ønske å bli i denne næringen. Men vil dette være den første spikeren i kista for den tradisjonelle reiselivsutdannelsen?
For hva er kjernekompetansen i en reiselivsutdannelse? Flere og flere utdanningsinstitusjoner tilbyr kurs og grader i reiseliv, og de fleste har ulike vinklinger mot markedsføring, økonomi og administrasjon, informasjonsteknologi og samfunnsvitenskap. Er denne fagkombinasjonen det næringen etterspør eller blir man bare ”halvgod” på mange områder?
Dialogen mellom akademia og næringen er viktig for å få løftet debatten, møte kompetansebehovet i næringen og å sikre relevante og fremtidsrettede studier som rekrutterer godt.